Alla människor kan få en meningokockinfektion. Men de mest utsatta är barn under 4 år, tonåringar mellan 15-19 år och unga vuxna upp till cirka 25 år. På senare år i Sverige har antalen sjukdomsfall också ökat hos äldre personer.
Läs mer om vad som ökar risken för infektion. Du kan också se vilka länder som har högre förekomst meningokocksjukdomar samt en länk till rekommendationer för resevaccination från Folkhälsomyndighetens rekommendationer mot meningokocker.
Under tonåren ökar de sociala kontakterna. Genom att umgås tätt och vara bland stora folkmassor ökar risken för infektion eftersom meningokocker sprider sig genom närkontakt. Att dricka från samma flaska eller glas, äta med samma bestick och att kyssas ökar risken att bli smittad.
Om du planerar att resa utomlands kan du kontakta en vaccinationscentral för att se om vaccin mot meningokocker rekommenderas för ditt resmål.
Det kan behövas även om landet inte ingår i ett högriskområde. Exempelvis, för utbytesstudenter som reser till USA kan vaccination vara ett villkor för att få gå i skolan. Så kan det också vara i skolor i andra länder. Saudiarabien kräver att resenärer till Hajj kan visa upp intyg på genomförd vaccination mot vissa typer av meningokocker.
Vaccination rekommenderas för dig som åker till områden där meningokockinfektion är vanligt förkommande eller där det kan uppstå epidemier. Ett högriskområde är det så kallade afrikanska meningitbältet. I vissa områden kan det också vara svårt att få rätt diagnos och snabb behandling. Kontakta därför en vaccinationsmottagning för rekommendationer.
Ungefärlig fördelning av meningokockens serogrupper i olika delar av världen