Vad är Sepsis? (Blodförgiftning) 

Sepsis, tidigare känt som blodförgiftning, är ett allvarligt tillstånd som påverkar hela kroppen. Vitala organ som hjärta, hjärna, lungor och njurar kan sluta fungera optimalt eller som de ska och därför kan sepsis vara livshotande. Det är viktigt att du omgående söker vård om du tror att du fått sepsis. 

Sepsis uppstår när immunförsvaret överreagerar på en infektion någonstans i kroppen. Istället för att bara bemöta själva infektionen så börjar kroppen att angripa sig själv. Då kan de större organen sluta att fungera som de ska. 

Några vanliga åkommor som följer:

  • Blodtrycket sjunker
  • Det blir svårare för lungorna att syresätta blodet    
  • Hjärnan påverkas och du kan känna dig förvirrad
  • Njurarnas funktionalitet försämras och mindre urin skapas

Varför säger man sepsis istället för blodförgiftning? 

Sepsis kallas ibland felaktigt för blodförgiftning. Anledningen till varför det är viktigt att inte säga blodförgiftning är för att det kan ge en felaktig bild samt att blodförgiftning inte finns som en officiell diagnos man kan ge en patient. Ordet blodförgiftning får det att låta som att det är bakterier i blodet men faktum är att med dagens teknik har man upptäckt att inte alla med sepsis har bakterier i blodet. Förenklat är sepsis endast att man har en infektion i kroppen, där kroppens egna immunförsvar överreagerar och i sin tur skadar kroppens organ. Exempel på vad som sker då är att de vita blodkropparna som är till för att skydda kroppen mot infektion utsöndrar gifter för att ta kål på angriparen. Tyvärr påverkar även detta kroppens egna celler på ett skadligt sätt.